Den moderne stumfilmen

Stumfilm i vår dag og tid? Er det mulig? Mange tror at stumfilmen døde ut da Charlie Chaplin gikk over til lyd. De som har hatt en del filmhistorie vil peke ut at land som Japan fortsatte å produsere stumfilmer godt ut på 30-tallet. Men de færreste er klar over at de fremdeles blir laget den dag i dag.

Det kan på ingen måter hevdes at denne typen film har gjort et comeback, men små kult filmer dukker opp fra tid til tid. Den som har fått mest oppmerksomhet er The Call of Cthullu fra 2005. Filmen er en adaptasjon H.P. Lovecrafts kjente skrekk novelle av samme navn.

Det er umulig å legge merke til at dette ble filmet med et minimalt budsjett. Filmen er førsteklasses og klarte faktiskt å gi meg gåsehud. Med bare 47 minutter med spillertid klarer den å fortelle en historie så perfekt som det kan gjøres. Trist at dette er regissør Andrew Lemans eneste film til dags dato.

En annen regissør gjorde seg «kjent» ved å gjenskape stumfilmens stil. Den kanadiske galningen Guy Maddin har lekt seg rundt med 20-tallets film kunst lenger enn 20-tallet selv. Filmene han lager er sarkastiske parodier. Fullstendig gale komedier som ikke skyr noen midler. Riktignok er det færreste av det han har gjort uten lyd men filmer som Archangel, en parodi på eldre propanda filmer og Cowards Bends the Knee, en hysterisk komedie om hockey, sex og en blå hånd, scorer full pott hos meg.

Maddin står også bak Dracula: Pages From a Virgins Diary, en stum balletfilm om den kjente vampyren med en asiatisk mann i hovedrollen. Den møter blandede reaksjoner fra meg, men denne har også fått en kult rundt seg. Andre nyere stum filmer inkluderer The Gold Bug og The Man Who Shot Dogs, begge fra 2009. Stumfilmen er ikke død, den har bare krøpet ned i skyggene.

Reklamer

Om filmgeneral

Journaliststudent på NKF Oslo. Har vært film entusiast fra tidlig alder og vil nå dele denne entusiasmen med deg!
Dette innlegget ble publisert i Film. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s